månadsarkiv: januari 2016

Ta med hörlurar i morgon!

Hej!
Nästa vecka skall vi börja ett nytt spännande projekt med brevvänner från hela världen! Det är ett program som heter PenPal Schools, där elever matchas ihop med jämnåriga elever, som de sedan arbetar ihop med.
Jag har valt temat World Explorer, och det går till så här:
Eleven tittar på korta filmer och läser korta texter om olika länder. (Det finns bildstöd, ordlista mm) Sedan svarar eleven på tre frågor: en faktafråga, en analysfråga t.ex.om hur det här landet är likt eller olikt ditt ur en given aspekt, och slutligen en resonemangsfråga, om vad man tycker om någon aspekt, och varför.
Sedan får man chatta med sin vän om vad man vill, fråga om landet, skolan, eller personen mm.
Projektet pågår i 6 veckor, en lektion i veckan. Om man inte är aktiv, ersätts man av en mer aktiv elev. Om man är sjuk dagen då vi arbetar med det här måste man göra uppgiften hemma den veckan!
Det här är ett ypperligt tillfälle för eleverna att träna på att läsa, lyssna och förstå, samt skriva på engelska. Eleven får gärna prata med sin kompis hemifrån, men kom ihåg att både jag och den andra elevens lärare kan se vad som skrivs! Bra tillfälle att träna på att ”anpassa språket efter syfte och mottagare”. Använd ”skolspråk”.
Be gärna era elever att logga in och visa er appen! https://www.penpalschools.com/

Mvh,
Barbro

 

Sammanfattning inför provet imorgon!

Hej!

Här är en sammanfattning av vad vi jobbat med i samhällskunskap den senaste tiden. Det är en av våra fantastiska femteklassare, Aurora, som skrivit den på eget initiativ och gärna delar den med oss alla. Läs den gärna inför provet imorgon! Tack Aurora!

Sarah

”Nu ska jag skriva en sammanfattning om vad jag har lärt mig om medier. Medier är för att sprida information satt det når flera människor på ett enklare sätt. Fyra exempel på Media är tv,tidningar, radio och medierna i mobilen som oftast kallas för sociala medier. Sociala medier är så som instagram, kik, snapchat och facebook. Det finns såklart många mer sociala medier. Dom som skriver i tidningen och på pålitliga källor på internet kallas för journalister.
Journalisterna har vissa regler som dom måste följa. Reglerna är att dem måste vara försiktiga med bilder och namn och dem får inte gå in för personligt, dem måste också skriva korrekta nyheter satt människor inte tappar förtroendet för medier. Dem måste lyssna på båda sidor satt dem inte går efter sina egna åsikter om till exempel bråk. Dem måste ha dessa regler för att människor ska lita på medier och journalisterna och veta att dem inte slarva. Det är viktigt för journalisterna att ha regler för att dem just inte ska slarva.
På tv:en finns det ju olika kanaler. Med förr i tiden fanns det vara 2 kanaler, svt1 och svt2. Detta är dem statliga kanalerna. Dem är oberoende. Det menas med att det inte visas reklam. Det är viktigt för att inte man ska se obehagliga reklamer eller dumma reklamer satt vi påverkas i riktiga livet alltså att det ska vara lite mer lärorikt. Förr i tiden hade vi inte heller någon färg på tv:en utan det kom först år 1970. Tv:en har funnits i lite mer än 50 år och den första kanalen som fick sända kanal kom till år 1990 och det var TV4. Förr var det inte så viktigt att kunna veta vart informationen kom ifrån och kunna veta om det var sant eller inte men det är det nu.
För att få en bra nyhet som många vill läsa i Sverige så kan det vara smart att ta upp något dom händer nära oss då blir folk mer uppmärksamma och vill läsa mer. Det är också smart att ta med något om kändisar, det locka mycket uppmärksamhet och är spännande och roligt att läsa om. Det finns en reklam som försöker påverka våran åsikt i en fråga, den reklamen kallas propaganda. Uppgifterna som våra massmedier har i ett samhälle är att sprida information, granska, ge reklam och underhålla.

Visste du att…. Vi använder media i genomsnitt i 6 timmar varje dag

Demokrati är viktigt. Det tycker nästan alla. För att få demokrati så är faktiskt medier viktigt. För i medier så sprids den mesta informationen och om det håller på att bli diktatur om tex ett parti vinner valet så får man reda på det genom medier och då kan man göra skillnad och få en demokrati. Det är också viktigt att ha tryckfrihet och yttrandefrihet. Det är två grundlagar som har med medier att göra. Tryckfrihet innebär att du har rätt att skriva vad du tycker och yttrandefrihet innebär att du har rätt att säga vad du tycker i tex ett val eller liknande. I ett land som inte har tryckfrihet eller yttrandefrihet blir det diktatur och du kan hamna i fängelse eller till och med få dödsstraff bara för att du säger/skriver vad du tycker. Några förslag på land med diktatur är: Nordkorea, Kina, Saudiarabien och Kuba. Ungefär 80% av världens länder har mindre demokrati än vad vi har i Sverige. En censur är när staten alltid vill kontrollera det du tänker publicera satt du inte skriver dina åsikter som är mot lagen. Vi har inte censur i Sverige.

Att vara källkritiskt är viktigt tex när du ska lära dig saker i skolan eller liknande. Det är för att du ska kunna veta vad som är sant och vad som inte är sant och om du inte vet det så kanske du inte kommer lyckas så bra för då blir det svårt om du ska tro på allt du ser så ta först reda på Hur gammal är informationen? Vem är avsändaren? och vad är syftet med informationen?”

Lycka till på provet imorgon!

Ung Salong 2016 på Edsvik Konsthall

Våra elever på SMK i åk. 8 och 9 deltar i år igen vid årets ”Ung Salong”.
För nionde året i rad samarbetar grund- och gymnasieskolorna i Sollentuna kommun och visar konst i alla former. I år på temat ”Imagine”. 20 april- 1 maj. 2016

Vernissage onsdagen 20 april kl 13.00
Kläder som konst visas på en catwalk fredagen 22 april kl. 13.00 och 14.00.
Välkomna också till en kreativ föreläsning torsdagen 21 april.

IMAGINE

Hej igen alla härliga elever i 5Mb!

På måndag är det äntligen dags att träffas igen, som vi har längtat!

Om vintervädret håller i sig tänkte vi passa på att ha en utomhusaktivitet på Mentorstiden på måndag. Se till ha på dig ytterkläder så du kan leka ordentligt i snön!

Hälsningar Anna & Barbro

Ps. Titta gärna på matematik-hemsidan här finns lite information om nästa vecka. /Madelene Ds.