månadsarkiv: december 2014

Här överlämnar vi julklapparna från 4Mb.
Tänk så härligt att få köa för att lämna klappar till behövande!

skokartongsappellen

 

 

Hour of code

Skärmavbild 2014-12-05 kl. 14.54.15

 

Hour of Code

På SMK kommer hela 4-6 delta i Hour of Code, ett världsomspännande evenemang för att lära unga om programmering. Vi tycker att det tillhör en digital allmänbildning att känna till att det är kod som styr allt vi gör i våra datorer. Att lära sig mer om detta utvecklar en ökad förståelse och ett kritiskt tänkande till den digitala världen. Se klippet nedan eller besök code.org.

Hörlurar

Ha gärna med hörlurar onsdag.

Glad advent, alla 4Mb-familjer!

IMG_1638.JPG
I veckan har vi börjat med vår adventskalender, då 1-2 elever om dagen får läsa upp 30 komplimanger om en klasskamrat. De får också öppna en lucka som döljer en chokladbit, samt dra en lapp ur “Glädjespridarhatten”!

Vi har också delat upp klassen i 6 grupper om 5 elever vardera, som skall samla in julklappar till andra som inte är så lyckligt lottade som vi. Vi har valt att använda Skokartongappellens program. Då bestämmer gruppen sig för vilken sorts person man vill samla in åt (vuxen kvinna, vuxen man, tjej eller kille + ung. ålder) så fyller man en skokartong med dessa saker, slår in den och så levererar vi dem till Skokartongappellens insamlingscenter. De undanber sig begagnade saker. Vi har sagt till eleverna att de inte skall ta med sig något som de inte skulle vilja ha själva. Om de är osäkra avgör vi om det är ok.

Vi har också tänkt oss att ha en liten julklappsutdelning sista skoldagen, den 18 dec, då vi har en inofficiell skolavslutning i klassrummet. Vi har bett de elever som vill delta att ta med sig en inslagen julklapp, maxvärde 20 kr.
Trevlig helg,
Barbro och Anna

Senaste nytt i politiken

Under förmiddagen hölls finaldebatten i Aulan inför en mycket intresserad och entusiastisk publik. Partierna presenterade sina partiprogram och besvarade flera kluriga frågor, t. ex. Hur hade ni tänkt finansiera det här? Hur hade ni tänkt att ha råd med en extra lärare per årskurs? Tror ni verkligen att en lärare vill jobba här om ni inte erbjuder hög lön?
Elever i publik och på scenen var superduktiga på att stötta varandra och de närvarande lärarna imponerades.
Efter presentation och frågestund visades partiernas valfilmer varefter det var dags att gå till valurnorna. Valdeltagandet var lägre än tidigare och hela tolv procent tog sig inte till vallokalen denna dag. Efter lång valvaka på eftermiddagen har vi nu nått fram till ett resultat.

Valresultat
Valdeltagande 87%
Ogiltiga röster 1%

MUSIKIDROTTSPARTIET 9%
MUMSPARTIET 11%
NATURE PARTIET 11%
HÄLSOPARTIET 15%
UNGDOMSPARTIET 41%

Vinnarna, Ungdomspartiet, kommer således få i uppdrag att bilda SMKs regering men får inte egen majoritet (eftersom de har färre än hälften av rösterna). Hur kan de göra?
De vill väl ändå undvika att hamna i samma svåra läge som vår nuvarande minoritetsregering i Sverige (socialdemokraterna och miljöpartiet)? Eller?

Ha en fin eftermiddag!